Wersja dla osób niedowidzących

Starsze aktualności

Pyszny, świąteczny konkurs
25.03.2016

           O tym, że Wielkanoc bywa… pyszna pewnie niewielu trzeba przekonywać. Kto miał inne zdanie, pewnie zmienił je dzięki zorganizowanemu w naszym Ośrodku Wielkanocnemu Konkursowi Kulinarnemu. Wyśmienitych kucharzy u nas nie brakuje.

           Konkurs organizowany jest u nas corocznie i trzeba obiektywnie przyznać, że jego poziom z roku na rok rośnie, a pomysły na utrwalenie kulinarnych tradycji świątecznych najwyraźniej czerpane są ze studni bez dna. W tegorocznej edycji konkursu grupy szkolne i przedszkolne oraz grupy ZRW zaprezentowały dziewięć różnorakich potraw. Na wigilijnym stole pojawiły się: „ZAJĄCE NA ŁĄCE”, czyli przypominające kwietne szaszłyki danie owocowe, „WIELKANOCNA RODZINKA” – kolorowe danie na bazie jajek i warzyw, „FASZEROWANE JAJKA”, „FASZEROWANE MARCHEWKI” – danie zupełnie nowatorskie, „JAGLANE JAJECZKA” – słodkie i zdrowe, „BUŁECZKI Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI”, własnoręcznie wypiekany „CHLEBEK FASZEROWANY”, „WIELKANOCNA GALARETKA” oraz wypiekane pyszności „WIELKANOCNY BARANEK I MUFFINKI”. Jury nie miało łatwo, chociaż z drugiej strony jego praca wydaje się być najprzyjemniejszą na świecie, bo polega na degustacji kulinarnych cudów i cudeniek. Tak czy inaczej wybrać najlepsze danie z całej gamy pyszności było misja niemożliwą. W związku z czym jurorzy nie mając innego wyjścia zdecydowali się przyznać dziewięć równorzędnych pierwszych miejsc. I dobrze, bo wszyscy zasłużyli na zwycięstwo. Konkurs zorganizowała Joanna Broniecka, a w jury prócz niej zasiedli, a raczej zakosztowali prezes Alicja Szatkowska, wiceprezes Urszula Gaj, dyrektor Anna Dzieciuchowicz, dyrektor Joanna Stachowiak, szefowa naszej kuchni Katarzyna Jucha, oraz intendentka Agnieszka Mikołajewicz. 

Zdjęcie nr 1.
Wszyscy uczestnicy okazali się zwycięzcami zorganizowanego w naszym Ośrodku 23 marca Wielkanocnego Konkursu Kulinarnego
 
Zdjęcie nr 2.
Ustawiony w holu stół uginał się pod ciężarem wielkanocnych pyszności
 
Zdjęcie nr 3.
Praca jury, czyli uczta dla podniebienia :)
 
Zdjęcie nr 4.
Prezes Alicja Szatkowska degustuje faszerowaną marchewkę, danie pyszne, niezwykle estetyczne i zupełnie nowatorskie 
 
Zdjęcie nr 5.
„Zające na łące” – niesamowita kompozycja kulinarna na bazie owoców i jajek
 
Zdjęcie nr 6.
„Wielkanocna rodzinka” –  bardzo efektowne danie jajeczno-warzywne 
 
Zdjęcie nr 7.
„Faszerowane jajka” – trzylatki postawiły na danie tradycyjne
 
Zdjęcie nr 8.
„Wielkanocna galaretka” – czyli kompozycja warzywna w galarecie
 
Zdjęcie nr 9.
„Faszerowane marchewki” – pyszne, efektowne danie i wyjątkowe danie
 
Zdjęcie nr 10.
„Jaglane jajeczka” – zdrowe świąteczne słodycze 
 
Zdjęcie nr 11.
„Wielkanocny Baranek i muffinki” – grupy ZRW postawiły na tradycję w jej najpyszniejszym wydaniu 
 
Zdjęcie nr 12.
„Chlebek faszerowany” – o lepsze pieczywo w wersji świątecznej trudno 
 
Zdjęcie nr 13.
„Babeczki z żurawiną i orzechami” – tradycja i nowoczesność w jednym
 
Zdjęcie nr 14.
Tuż po degustacji jury miało okazję zrobić sobie pamiątkową fotkę z przechodzącym obok przypadkiem Wielkanocnym Zajączkiem ;)
 
Zdjęcie nr 15.
Milusińscy z zapartym tchem oczekują na werdykt jury ;)
 
Zdjęcie nr 16.
Ach ten błysk w oczach, pięciolatki pewnie wolałyby degustować niż oczekiwać na werdykt ;)
 
Zdjęcie nr 17.
Emocje sięgają zenitu :)
 
Zdjęcie nr 18.
I czas na werdykt
 
Zdjęcie nr 19.
Prezes Alicja Szatkowska ogłasza oczekiwany decyzję jury
 
Zdjęcie nr 20.
Brawa dla wszystkich, bo wszyscy okazali się zwycięzcami
 
Zdjęcie nr 21.
Uśmiech dyrektor Anny Dzieciuchowicz to najlepszy wyznacznik skali pyszności prezentowanego przez nią „faszerowanego chlebka” :) 
 
Zdjęcie nr 22.
Marta w imieniu swojej grupy odbiera zasłużoną nagrodę z rąk dyrektor Anny Dzieciuchowicz
 
Zdjęcie nr 23.
Nagroda dla naszych gimnazjalistów
 
Zdjęcie nr 24.
Norbert odbiera nagrodę z rąk dyrektor Anny Dzieciuchowicz
 
Zdjęcie nr 25.
Zasłużona nagroda dla przedszkolaków
 
Zdjęcie nr 26.
Dyrektor Joanna Stachowiak gratuluje naszym małym kucharzom:)
 
Zdjęcie nr 27.
Nagroda dla pięciolatków 
 
Zdjęcie nr 28.
Dyrektor Anna Dzieciuchowicz z zachwytem prezentuje jedno z najbardziej spektakularnych dziełek kulinarnych tegorocznego konkursu :)
 
Zdjęcie nr 29.
Przedstawiciele kolejnej grupy pięciolatków odbierają nagrodę
 
Zdjęcie nr 30.
Przedszkolaki odbierają gratulacje z rąk swojej pani dyrektor, która miała powody do tego by tryskać dumą :)
 
Zdjęcie nr 31.
Dyrektor Joanna Stachowiak z zachwytem prezentuje „jaglane jajeczka”
 
Zdjęcie nr 32.
Kolejna grupa pięciolatków odbiera nagrodę 
 
Zdjęcie nr 33.
Prezes Alicja Szatkowska nagradza jedną z grup ZRW
 
Zdjęcie nr 34.
Panie dyrektor prezentują „Wielkanocnego Baranka i muffinki” 
 
Zdjęcie nr 35.
Julia w imieniu swojej grupy odbiera dyplom i gratulacje z rąk prezes Alicji Szatkowskiej :)
 
Zdjęcie nr 36.
Werdykt ogłoszony, brawa dla zwycięzców ;)
 
Zdjęcie nr 37.
Milusińskim rywalizacja kulinarna najwyraźniej bardzo się podobała, werdykt również:)
 
Linki
1% dla OPP
BIP Akademia
Kalendarium
Strona powstała w ramach projektu "Ośrodek Wspierania Ekonomii Społecznej we Wrocławiu" współfinansowanego
ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego


CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA