Starsze aktualnościWielkanocny konkurs kulinarny W środę 28.03.2018 po raz kolejny odbył się w naszym ośrodku wielkanocny konkurs kulinarny. W tym roku odnotowaliśmy rekordową ilość zgłoszeń i w sumie na konkurs zostało przygotowanych 17 potraw świątecznych. Jury w składzie - wice-prezes Urszula Gaj, dyr. Iwona Górnicka, dyr. Joanna Stachowiak, pani dr Barbara Ciereszko – Kowalczyk, szefowa kuchni Katarzyna Jucha, oraz pani Agnieszka Mikołajewicz, miało bardzo trudne, a zarazem smaczne zadanie do wykonania. Po długich naradach przyznano wyróżnienia w następujących kategoriach: najlepszy smak, najwierniejszy związek z tradycją, najbardziej fit potrawa, oryginalne produkty, największe wrażenia artystyczne, pomysłowość, najbardziej kolorowa potrawa, najsmaczniejszy wypiek, najbardziej wystrzałowe jajo, najbardziej zaskakujący smak oraz ma to coś. Skrzaty i Iskierki przygotowały „Pyszną sałatkę śledziową z jajkiem”, Motylki – „ Soczewicę a’la Motylki”, a grupa 3-latki „B” – „Ciasteczka – jajeczka”. Z kolei grupy przedszkole 5-latków przygotowały wraz z paniami „Mazurka” oraz „Wielkanocne koszyczki”. Dzieci z przedszkola specjalnego metodą Peto upiekły przepyszne wielkanocne muffinki. Starszaki, czyli gr. 6-latków przygotowali „Wielkanocne śniadanie dla zakochanych”. Także oddziały klasowe przystąpiły do naszego konkursu świątecznego. Oddział II zaprezentował – „Wielkanocne koszyczki ”, natomiast oddział III – „Wielkanocną tartę z jakami i groszkiem”. Oddział IV przygotował „Deser Wesołego Alleluja”, a zespół klasowy VII – „Wielkanocne kurczaczki”. „Jajka faszerowane”- to było danie konkursowe oddziału IX, a oddział XI zaprezentował słodkie jajeczka i króliczki. Przepyszną i jeszcze ciepłą „Babę wielkanocną” do konkursu wystawił oddział X, a z Krośnic, prosto na stół wielkanocny przyjechał „doskonały pasztet warzywny” przygotowany przez trzy oddziały – XII, XIII i XIV. Nasze maluchy z grupy ZRW A wraz z panią Olą I Martą przygotowały „ Marchewkowe babeczki ”. Konkurs zakończył się wręczeniem pamiątkowych dyplomów i nagród ufundowanych przez Milickie Stowarzyszenie Przyjaciół Dzieci i Osób Niepełnosprawnych. Później był czas na degustację wszystkich potraw i wspólne zdjęcia. Było wesoło, przepysznie i kolorowo. |