Wersja dla osób niedowidzących

Starsze aktualności

Konkurs wielkanocny
12.04.2017

Budząca się do życia wiosna niesie za sobą kolejny okres świąteczny. Tym razem będziemy przygotowywać się do Święta Zmartwychwstania Pańskiego. W związku z tym w naszym Ośrodku poruszono tysiące kulinarnych inspiracji i zorganizowano Wielkanocny Konkurs Kulinarny, bo co jak co, wyśmienitych kucharzy u nas nie brakuje :)

Konkurs organizowany jest cyklicznie i trzeba przyznać że poziom z roku na rok rośnie a kolejnych inspiracji połączonych z tradycją i zdrową żywnością nigdy nie brakuje :) W tym roku udział wzięły grupy przedszkolne i szkolne. Na wielkanocnym stole pojawiły się przygotowane przez naszych przedszkolaków następujące potrawy: „Wiosenne jajeczka Wielkanocne” 3 latków, „Żurek w chlebie” 4 latków B, „Kurczak na wiosennej łące” 5 latków, „Wielkanocne kanapeczki” 6 latków A, „Mazurek owsiany z suszonymi owocami” Przedszkola specjalnego – Iskierek oraz „Muffinkowe baranki” Przedszkola specjalnego – Skrzatów i Promyczków. Natomiast oddziały szkolne przygotowały: oddział II - „Zieloną babkę”, oddział III – „Jajka faszerowane”, oddział VIII – „Sernikowy kurnik”, oddział X – „Muffiny pomarańczowe”, oddział XIII – „Mazurka czekoladowego z bakaliami”, ZRW A – „Jajka w galarecie” i ZRW B i C „Babkę jogurtową”. W sumie w konkursie udział wzięło 13 potraw, które podzielone były na 7 kategorie: na najlepszy smak, niepowtarzalny wygląd, najwierniejszy związek z tradycją, najzdrowszą potrawę, oryginalne składniki, włożony trud  oraz na najbardziej kolorową potrawę wielkanocną. Po bardzo burzliwych obradach jury, w którego skład weszli: Ksiądz proboszcz Zbigniew Słobodecki, Iwona Górnicka Wiceprezes Stowarzyszenia, Wojciech Biernat Sekretarz Zarządu, Pani doktor Barbara Ciereszko-Kowalczyk, dyrekcje z grona pedagogicznego Joanna Stachowiak i Anna Dzieciuchowicz, Agnieszka Mikołajewicz nasza pani intendentka oraz współorganizatorzy Katarzyna Prucnal i Alicja Reimann. W związku z czym jurorzy nie mając innego wyjścia zdecydowali się przyznać 13 równorzędnych pierwszych miejsc w różnych kategoriach. I dobrze, bo wszyscy zasłużyli na zwycięstwo. Konkurs zorganizowała Joanna Broniecka.
 
Zdjęcie nr 1.
Pamiątkowa fotografia jury tuż przed rozpoczęciem obrad :)
 
Zdjęcie nr 2.
Pani doktor wraz z organizatorkami poznaje zasady konkursu
 
Zdjęcie nr 3.
Przed nami pierwsze wielkanocne potrawy. Rozpoczynamy od grupy przedszkola specjalnego skrzaty i promyczki, która przygotowała „Muffinkowe baranki”
 
Zdjęcie nr 4.
Grupa 4-latków B zaprezentowała „Żurek w chlebie”
 
Zdjęcie nr 5.
„Mazurka owsianego z suszonymi owocami” przygotowała grupa Przedszkola Specjalnego Iskierki.
 
Zdjęcie nr 6.
W przepięknej  wiosennej scenerii grupa 5-latków przedstawiła swoją potrawę wielkanocną „Kurczaczka na wiosennej łące”
 
Zdjęcie nr 7.
A o to „Wiosenne jajeczka Wielkanocne” grupy 3-latków
 
Zdjęcie nr 8.
Grupa 6-latków przygotowała „Wielkanocne kanapki”
 
Zdjęcie nr 9.
„Jajka w galarecie” taki specjał przygotowali podopieczni grupy ZRW A.
 
Zdjęcie nr 10.
Grupa ZRW B i C upiekła pyszną „Babkę jogurtową”
 
Zdjęcie nr 11.
Wymyślone przez grupę oddziału X wielkanocne „Muffiny pomarańczowe”
 
Zdjęcie nr 12.
Pyszny „Mazurek czekoladowy z bakaliami” upiekła grupa oddziału  XIII
 
Zdjęcie nr 13.
„Sernikowy kurnik” przygotowała grupa z oddziału VIII
 
Zdjęcie nr 14.
„Jajka faszerowane” w pięknej kolorowej dekoracji przygotował oddział III
 
Zdjęcie nr 15.
Oddział  II upiekł piękną „Zieloną Babkę”
 
Zdjęcie nr 16.
Bez chwili zastanowienia Pani doktor nie czekając…
 
Zdjęcie nr 17.
Rozpoczyna degustację :)
 
Zdjęcie nr 18.
Pytanie teraz kto ma wygrać, 13 potraw w 7 kategoriach - to może zapewne zawrócić w głowie
 
Zdjęcie nr 19.
Ksiądz proboszcz wraz z Panią Dyrektor doszukują się najbardziej tradycyjnych potraw… :)
 
Zdjęcie nr 20.
… Choć babka szpinakowa do nich nie należy , to i tak wygląda smakowicie :)
 
Zdjęcie nr 21.
Po czym przyszedł czas na degustację. Rozpoczynamy od żurku na naturalnym zakwasie. Kosztuje ksiądz proboszcz oraz…
 
Zdjęcie nr 22.
…Pani dyrektor. Jak widać uśmiechy mówią same za siebie  jak bardzo to smakowało:)
 
Zdjęcie nr 23.
Pani Intendentka wraz z Panią doktor rozpoczęły od tradycyjnych potraw tj. babki i jajek
 
Zdjęcie nr 24.
Przyszedł czas na oceny. Wszyscy z niepokojem ustawili się w holu 2 piętra oczekując na werdykt. Jak się później okazało trudno było wyróżnić najlepsze potrawy. Wszyscy ex quo otrzymali 1 miejsce na podium !!!!!!!!!
 
Zdjęcie nr 25.
Grupa 5- latków otrzymała dyplom oraz nagrody za niepowtarzalny wygląd potrawy wielkanocnej.
 
Zdjęcie nr 26.
Dyplom wraz z nagrodami za najwierniejszy związek z tradycją otrzymała grupa 4-latków B.
 
Zdjęcie nr 27.
Ksiądz proboszcz gratuluje grupie 3-latków za przygotowanie najzdrowszej potrawy.
 
Zdjęcie nr 28.
Grupa 6-latków A odbiera gratulacje za najbardziej kolorową potrawę
 
Zdjęcie nr 29.
Ksiądz proboszcz przybija Adasiowi piątkę za zrobienie kolorowej potrawy ze swoją grupą
 
Zdjęcie nr 30.
Grupa przedszkola specjalnego iskierki otrzymała nagrody za orginalne składniki, jakich użyli do wykonanie swojej potrawy.
 
Zdjęcie nr 31.
Ksiądz proboszcz wręcza nagrody grupie przedszkola specjalnego promyczkom i skrzatom za trud jaki musieli włożyć w przygotowanie potrawy wielkanocnej.
 
Zdjęcie nr 32.
Maksiu był bardzo zadowolony z otrzymanej nagrody od Pani dyrektor.
 
Zdjęcie nr 33.
Adrian w imieniu oddziału X odbiera z rąk pani dyrektor dyplom za niepowtarzalny wygląd potrawy jaka przygotowali.
 
Zdjęcie nr 34.
Julia z oddziału VIII otrzymuje od księdza proboszcza gratulacje za najlepszy smak.
 
Zdjęcie nr 35.
Za orginalne składniki w imieniu oddziału XIII dyplom oraz nagrodę od jury odbiera Kasia.
 
Zdjęcie nr 36.
Madzia i Bartek w imieniu oddziału  III otrzymują gratulacje i nagrodę od księdza proboszcza za najbardziej kolorowa potrawę.
 
Zdjęcie nr 37.
Pani dyrektor z radością i uściskiem wręcza Marcelkowi dyplom dla ZRW A za włożony trud w przygotowaniu potrawy.
 
Zdjęcie nr 38.
W imieniu ZRW B i C nagrody oraz dyplom za najwierniejszy związek z tradycja odebrała Kamilka.
 
Zdjęcie nr 39.
Oddział II jako juz ostatni zespół klasowy otrzymał nagrody i dyplom od jury za najlepszy smak.
 
Zdjęcie nr 40.
Ksiądz gratuluje wszystkim kucharzom za wykonanie potraw i liczy, że będzie mu dane przenieść się wraz z księżmi z parafii,
do kuchnii MSPDION, CHOĆBY NA JEDEN DZIEŃ!
Linki
1% dla OPP
BIP Akademia
Kalendarium
Strona powstała w ramach projektu "Ośrodek Wspierania Ekonomii Społecznej we Wrocławiu" współfinansowanego
ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego


CZŁOWIEK - NAJLEPSZA INWESTYCJA